Roșia Montană Gold Corporation a cerut prelungirea LICENȚEI de concesiune pentru exploatarea din Munții Apuseni. Detaliile ANRM

Roșia Montană Gold Corporation a cerut prelungirea LICENȚEI de concesiune pentru exploatarea din Munții Apuseni. Detaliile ANRM
Publicat: 17/04/2024, 14:35
Actualizat: 17/04/2024, 15:47

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a confirmat, miercuri, la solicitarea Gândul, că Roșia Montană Gold Corporation S.A. a solicitat prelungirea licenței de concesiune pentru exploatare în  perimetrul Roșia Montană.

La Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) s-a înregistrat solicitarea de prelungire a licenței de concesiune pentru exploatare  în  perimetrul Roșia Montană, sub numărul 3423/06.03.2024, de la Roșia Montană Gold Corporation S.A., a transmis instituția, la solicitarea Gândul.

Licența de concesiune pentru exploatare de minereuri auro-argentifere, în vigoare, deținută în prezent de societatea ROȘIA MONTANĂ GOLD CORPORATION SA (RMGC) pentru perimetrul Roșia Montană, este în vigoare până pe 20 iunie 2024, conform informațiilor oficiale ale ANRM.

„Solicitarea însoțită de documentația aferentă a fost depusă la ANRM, prin servicii poștale. În acest moment documentația este în analiză la direcțiile de specialitate, urmând ca până la data de 20.06.2024, ANRM să decidă cu privire la această solicitare, pe baza tuturor prevederilor legale în vigoare”, au detaliat oficialii ANRM.

România a câștigat la Washington procesul deschis de Gabriel Resources

România a câștigat, la Tribunalul de Arbitraj din Washington, pe 8 martie, procesul intentat de Gabriel Resources Ltd., după ce compania care deținea pachetul majoritar de acțiuni, de 80,6858%, la compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) s-a considerat prejudiciată de statul român prin refuzul de a autoriza proiectul minier.

Pe 11 martie, Compania Gabriel Resources a anunțat, printr-un comunicat de presă, că la acel moment avea doar 2,7 milioane de dolari canadieni, lăsând să se înțeleagă că este foarte dificil să plătească despăgubirea către România. Ulterior, ANAF ar pus sechestru pe acțiunile companiei Gabriel Resources, informație confirmată de premierul Marcel Ciolacu.

Pe 29 martie, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Alba a instituit sechestru asigurător pe bunurile mobile, respectiv participația majoritară pe care Gabriel Resources o are la Roșia Montată Gold Corporation, conform datelor publicate pe platforma Termene.ro, astfel că, potrivit legii, acestea nu pot fi vândute sau preluate ce compania-mamă.

Procedura de arbitraj a fost inițiată de Gabriel Resources în data de 21 iulie 2015  și declarată închisă de tribunalul arbitral – Centrul Internațional pentru Soluționarea Disputelor privind Investițiile Bancii Mondiale (ICSID) – pe 14 septembrie 2023.

Arbitrajul a fost inițiat de Gabriel Resources în baza  tratatelor bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România, după ce compania canadiană s-a considerat prejudiciată de statul român prin refuzul de a autoriza proiectul minier Roșia Montană.

Gabriel Resources Ltd. Canada deținea pachetul majoritar de acțiuni, de 80,6858% la compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, restul fiind controlat de statul român, prin Minvest Roșia Montană.

Știre în curs de actualizare.

Citiți și:

DECIZIE-BOMBĂ în dosarul Roșia Montană. România CÂȘTIGĂ procesul cu Gabriel Resources. Cum s-a ajuns la judecată

Valoarea despăgubirilor solicitate de Gabriel Resources în dosarul Roșia Montană a ajuns la aproximativ 6,7 miliarde dolari. Când e așteptată decizia

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un cuplu de pensionari a vândut tot și a plecat într-o croazieră în jurul lumii....
Palatul Kensington, anunț de ultimă oră despre Kate Middleton. Scenariul de care se temeau cu...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
Veșnic tânără! Are 74 de ani, dar arată fabulos. Mulți nu îi dau vârsta: ce...
Tinerii îmbrăţişaţi înainte să fie luaţi de ape, în Italia, sunt români. Patrizia, Bianca şi...
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp...
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Aerostar şi Lockheed Martin deschid primul centru de mentenanţă HIMARS din Europa, la Bacău
LEGĂTURA cu VENUS, PIERDUTĂ! De ce este aceasta importantă?
Imposibil prin lege pentru PENSIONARI. Decizia prin care se dă INTERZIS în România
Apare o nouă televiziune. Va fi un festival de filme și divertisment
Anunț de ultimă oră de la ANM! Temperaturile se apropie de pragul canicular. Unde se...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Andrei Aradits, dezvăluiri neașteptate despre relația cu Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa. Nici...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Mai mulți asteroizi potențial periculoși amenință planeta Marte
×